Dzisiaj jest wtorek
22 stycznia 2019
.
Temperatura powietrza
-6.19 °C

.
Gości na portalu: 59
.
Polecamy
Rozbudowa remizy coraz bliżej
Nadchodzące wydarzenia
Zaproszenie na ferie w bibliotece
   Wyrzysk, dodano: 2018-05-01, godz.18:49

Kuchnia francuska w CKZiU w Wyrzysku

Uczniowie klasy pierwszej  technikum w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. W pracowni gastronomicznej gościliśmy pana Emila Dziubaka - regionalnego szefa kuchni Unilever Food Solutions, który w swojej pracy lubi eksperymentować, nieustannie rozwija i doskonali swój warsztat. Od kilku lat, jako mistrz zawodu, edukuje młodzież w szkole gastronomicznej, wprowadzając ich w arkana sztuki kulinarnej.  Na jego perfekcyjnie dopracowanych talerzach łączą się tradycja i nowoczesność, uwielbia on wdrażać nowe techniki kulinarne. Tym razem tematem spotkania była kuchnia francuska. Podczas warsztatów przygotowaliśmy: francuski stek wołowy z batatami i pietruszką, polędwiczki wieprzowe ze szparagami i czystkiem bulwiastym. Poznaliśmy pojęcia związane z kuchnia francuską, między innymi demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych.

Organizator warsztatów - pani Alina Kwiatkowska – już myśli o kolejnym spotkaniu z panem Emilem i nowych wyzwaniach kuchni, z którymi zmierzą się adepci sztuki kulinarnej w CKZiU.








   

   Temat wyświetlono: 2708 razy.
Powrót do strony głównej    






Powrót do strony głównej    



www.NaszWyrzysk.pl 2008-2018


Czas: 0.0176 sekund