//

Dzisiaj jest piątek
26 kwietnia 2024
.
Temperatura powietrza
15.88 °C

.
Gości na portalu: 28
.
Polecamy
Jest budżet na 2024 rok i 14 mln na inwestycje
Nadchodzące wydarzenia
Nasze filmy
   Wyrzysk, dodano: 2017-06-01, godz.23:06

Technik żywienia i usług gastronomicznych w CKZiU

DLA KOGO?

Jest to zawód dla dziewcząt i chłopców, którzy w przyszłości chcą pracować w branży usługowo - żywieniowej.

UMIEJĘTNOŚCI:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.


ZAWODY ZWIĄZANE Z TYM KIERUNKIEM
 kelner,
 kucharz,
 barman,
 bufetowy,
 kierownik sali,
 technolog żywienia,
 kierownik produkcji ,
 manager gastronomii,
 organizator imprez,

MIEJSCA PRACY
 Restauracje, bary, pizzerie, cukiernie, lodziarnie,
 Przedszkola, stołówki, internaty,
 Hotele, domy wczasowe, pensjonaty,
 Własna firma.

KIERUNKI STUDIÓW ZWIĄZANE Z GASTRONOMIĄ:
 Technologia żywności,
 Towaroznawstwo ,
 Dietetyka,
 Żywienie człowieka i nauki konsumenckie,
 Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii,
 Hotelarstwo i turystyka,
 Organizacja i zarządzanie w gastronomii.


Warto dodać, iż nad tym właśnie kierunkiem patronat objęła „Dolina Noteci”, co wiąże się z wieloma profitami dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Dzięki współpracy z „Doliną Noteci” uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych m. in. będą mogli odbywać w firmie patronackiej praktyki zawodowe oraz staże szkoleniowe.

   

Powrót do strony głównej