//

Dzisiaj jest czwartek
28 listopada 2024
.
Temperatura powietrza
5.56 °C

.
Gości na portalu: 60
.
Polecamy
Zespół Kordian rozpoczął lato w Wyrzysku
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
   Wyrzysk, dodano: 2017-11-10, godz.23:03

CKZiU na słodko

I Szkolny Konkurs Gastronomiczny na Deser Czekoladowy o Puchar Wicedyrektora Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku to doskonała okazja do zaprezentowania umiejętności zawodowych uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Celem konkursu było:
-kształtowanie postaw kreatywnych w gastronomii,
-zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej,
- rozbudzanie wrażliwości estetycznej,
-podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego,
-propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej,

Tematem konkursu był deser inspirowany czekoladą. Wykonane prace konkursowe oceniało jury, które brało pod uwagę:
- odpowiedni dobór składników,
- teksturę poszczególnych elementów deseru,
- kreatywność i estetykę podania,
- smak.





W konkursie wzięły udział 4 dwuosobowe drużyny, które przygotowały wyśmienite desery. Pierwsze miejsce i puchar wicedyrektora szkoły zdobył duet - Ewa Pawlaczyk i Paulina Trzcińska za deser „ Czekoladowe niebo”. Drugie miejsce za deser „Słodka rozkosz” zajęły Katarzyna Szwedziak i Sandra Szymańska. Autorki deseru „Czekoladowa rozkosz” Aleksandra Płaczek i Grażyna Dudek zajęły trzecie miejsce. „Czekoladowa słodycz” Klaudii Tomko i Julii Piszczek to czwarte miejsce konkursowe. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe. Gratulujemy wszystkim i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.

Alina Kwiatkowska   

Powrót do strony głównej