22 listopada 2024 . Temperatura powietrza -0.19 °C . Gości na portalu: 94 . |
RZECZY NA PSZOK TANIO !!! ... (czytaj więcej) Oferuję usługi: - ... (czytaj więcej) . |
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
Z miejscowo ci
» Augu cin» B kowo
» D bki
» Dobrzyniewo
» Falmierowo
» Glesno
» Gromadno
» Konstantynowo
» Kosztowo
» Ko cierzyn Wielki
» M otk wko
» Osiek nad Noteci
» Polanowo
» Ruda
» Rz szkowo
» Wyrzysk
» Wyrzysk Skarbowy
» elazno
» u awka
Falmierowo/Nakło nad Notecią, dodano: 2017-12-04, godz.19:19Dnia 21 listopada 2017r. uczniowie klasy IVA i IVB wzięli udział w warsztatach pt.„Od uprawy do potrawy” organizowanych przez Tesco. Celem naszej wyprawy do Nakła było poznanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez wykonanie szeregu zadań na terenie sklepu.
Od uprawy do potrawy - warsztaty w Tesco
Dnia 21 listopada 2017r. uczniowie klasy IVA i IVB wzięli udział w warsztatach pt.„Od uprawy do potrawy” organizowanych przez Tesco. Celem naszej wyprawy do Nakła było poznanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez wykonanie szeregu zadań na terenie sklepu.
Na początek każdy uczestnik otrzymał twarzową czerwoną kamizelkę, dzięki której klienci sklepu bardzo pozytywnie reagowali na nasze żywnościowe poszukiwania. Pierwszym zadaniem było przeczytanie przez mikrofon wiersza informującego o rozpoczęciu naszych działań na terenie sklepu. Chętnych do podjęcia tego wyzwania nie brakowało, każdy chciał choć na chwilę stać się prezenterem. Następnie rozpoczęliśmy wędrówkę przez świat ziaren, warzyw, owoców, przetworów zbożowych, mleka, jaj i przypraw. Czwartoklasiści aktywnie brali udział w zadaniach, podczas których szukali wskazówek ukrytych na regałach, rozwiązywali rebusy i zagadki słowne, przedstawiali skutki niedoboru wody w formie kalamburów. W trakcie wycieczki poznaliśmy, z jakich krajów przyjeżdżają do Polski takie owoce jak mango, papaja czy ananas, a także rozkodowaliśmy kody na jajkach i teraz wiemy, które są zniesione przez kurę z wolnego wybiegu, które są ekologiczne oraz w jakim województwie znajduje się ich ferma. Dużym zainteresowaniem cieszyła się również degustacja świeżych warzyw oraz suszonych owoców i różnych orzechów. Zadaniem dzieci było odgadnięcie pochodzenia dwóch typów kiełków, które dostaliśmy do posmakowania. Uczniowie łatwo poradzili sobie ze zidentyfikowaniem kiełków rzodkiewki o charakterystycznym ostrym smaku, natomiast trudniejsze w określeniu pochodzenia okazały się delikatne kiełki brokułu. Czwartoklasiści mieli również okazję dowiedzieć się skąd biorą się przyprawy, w tym celu dokładnie przyjrzeli się bazylii w doniczce, a nawet spróbowali zjeść jej listki. Co do smaku, zdania były podzielone . Ostatnim wyzwaniem podczas naszej wyprawy było samodzielne przygotowanie przekąski w postaci jogurtu naturalnego z dowolnie wybranymi zdrowymi dodatkami spośród wcześniej degustowanych. Możliwość przygotowania samodzielnie własnego dania wzbudziła w dzieciach ogromną radość, a i smakowało o niebo lepiej niż gotowe. Dodać już tylko należy, że taka własna przekąska była wolna od wszelkich konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku. W celu podsumowania warsztatowych zmagań, dzieci ułożyły piramidę żywienia, wykorzystując zebrane wcześniej wskazówki, pamiętając też o konieczności aktywności fizycznej i o właściwym nawadnianiu organizmu.
Na zakończenie wyprawy każdy uczestnik otrzymał książeczkę z zasadami prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia, a wychowawcy otrzymali boksy edukacyjne do przeprowadzenia zajęć z edukacji żywieniowej. Dzięki tej wyprawie uczniowie mogli spróbować, dotknąć i samemu wyciągać wnioski na podstawie wykonanych zadań, a także – co najważniejsze – zainteresować się zdrowym jedzeniem oraz nauczyć się dokonywać właściwych wyborów. Uczyli się w sklepie – naturalnym środowisku związanym z podejmowaniem pierwszych decyzji dotyczących tego, co zjedzą.
oprac. A.M.
Powrót do strony głównej