27 listopada 2024 . Temperatura powietrza 5.50 °C . Gości na portalu: 70 . |
. |
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
Z miejscowo ci
» Augu cin» B kowo
» D bki
» Dobrzyniewo
» Falmierowo
» Glesno
» Gromadno
» Konstantynowo
» Kosztowo
» Ko cierzyn Wielki
» M otk wko
» Osiek nad Noteci
» Polanowo
» Ruda
» Rz szkowo
» Wyrzysk
» Wyrzysk Skarbowy
» elazno
» u awka
Wyrzysk, dodano: 2018-04-15, godz.23:42W dniach od 9 do 17 kwietnia w Szkole Podstawowej im. Powstańców Wielkopolskich w Wyrzysku odbywają się Dni Zdrowia. Podejmowanych jest wiele działań w związku z dbaniem o nasze zdrowie. Jednym z nich jest przygotowywanie stołów ze zdrową żywnością. Stało się to już naszym corocznym zwyczajem, cieszącym się dużym zainteresowaniem wśród uczniów.
Stoły ze zdrową żywnością
W dniach od 9 do 17 kwietnia w Szkole Podstawowej im. Powstańców Wielkopolskich w Wyrzysku odbywają się Dni Zdrowia. Podejmowanych jest wiele działań w związku z dbaniem o nasze zdrowie. Jednym z nich jest przygotowywanie stołów ze zdrową żywnością. Stało się to już naszym corocznym zwyczajem, cieszącym się dużym zainteresowaniem wśród uczniów.
12. kwietnia na pierwszych godzinach lekcyjnych uczniowie klas IV – VI pod opieką swoich wychowawców przygotowywali zdrowe i kolorowe dania według własnych przepisów. Uczniowie pracowali w grupach, w których wcześniej ustalili, co dany zespół przygotowuje. Z różnego rodzaju warzyw i owoców powstawały kulinarne cuda. Podczas drugiej lekcji uczniowie poszczególnych klas przybyli na salę widowiskową, udekorowaną plakatami konkursowymi związanymi ze zdrowiem, gdzie zaprezentowali przygotowane przez siebie dania. Stoły zostały wiosennie udekorowane, często z pomocą rodziców. Tak zaprezentowane stoły zostały ocenione przez komisję w składzie: pani Małgorzata Dróbka-Jiers, pani Edyta Lipkowska i pani Dorota Białecka-Rusin. Punktacja za estetyczne, kolorowe zdrowe stoły zostanie wliczona do punktacji pozostałych konkursów, które odbywały się podczas Dni Zdrowia. Po zaprezentowaniu przepięknych kolorowych posiłków nastąpiła degustacja potraw: sałatek, szaszłyków owocowych, koktajli i kolorowych kanapek z pełnoziarnistego chleba. Uczniowie mogli także obejrzeć prezentację z dotychczasowych działań związanych ze zdrowiem. Po spożyciu posiłków uczniowie postarali się o pozostawienie swojego stołu w czystości. Klasy młodsze również włączyły w działania związane z Dniami Zdrowia i przygotowywały zdrowe posiłki w swoich salach pod opieką wychowawców.
Tekst: Barbara Tucholska
Zdjęcia: Anna Poniewierska, Patrycja Piszczek
Powrót do strony głównej Zdjęcia: Anna Poniewierska, Patrycja Piszczek