//

Dzisiaj jest środa
27 listopada 2024
.
Temperatura powietrza
5.94 °C

.
Gości na portalu: 73
.
Polecamy
Wybudują drogę w Auguścinie
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
   Wyrzysk, dodano: 2018-05-01, godz.18:49

Kuchnia francuska w CKZiU w Wyrzysku

Uczniowie klasy pierwszej  technikum w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. W pracowni gastronomicznej gościliśmy pana Emila Dziubaka - regionalnego szefa kuchni Unilever Food Solutions, który w swojej pracy lubi eksperymentować, nieustannie rozwija i doskonali swój warsztat. Od kilku lat, jako mistrz zawodu, edukuje młodzież w szkole gastronomicznej, wprowadzając ich w arkana sztuki kulinarnej.  Na jego perfekcyjnie dopracowanych talerzach łączą się tradycja i nowoczesność, uwielbia on wdrażać nowe techniki kulinarne. Tym razem tematem spotkania była kuchnia francuska. Podczas warsztatów przygotowaliśmy: francuski stek wołowy z batatami i pietruszką, polędwiczki wieprzowe ze szparagami i czystkiem bulwiastym. Poznaliśmy pojęcia związane z kuchnia francuską, między innymi demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych.

Organizator warsztatów - pani Alina Kwiatkowska – już myśli o kolejnym spotkaniu z panem Emilem i nowych wyzwaniach kuchni, z którymi zmierzą się adepci sztuki kulinarnej w CKZiU.








   

Powrót do strony głównej