21 listopada 2024 . Temperatura powietrza -0.19 °C . Gości na portalu: 79 . |
Czy zastanawiali się ... (czytaj więcej) . |
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
Z miejscowo ci
» Augu cin» B kowo
» D bki
» Dobrzyniewo
» Falmierowo
» Glesno
» Gromadno
» Konstantynowo
» Kosztowo
» Ko cierzyn Wielki
» M otk wko
» Osiek nad Noteci
» Polanowo
» Ruda
» Rz szkowo
» Wyrzysk
» Wyrzysk Skarbowy
» elazno
» u awka
Falmierowo, dodano: 2019-02-13, godz.21:21W środę, 7 lutego 2019roku, uczniowie klas III i IV Szkoły Podstawowej z Falmierowa pod opieką wychowawczyń – p. Marii Malczewskiej i p. Haliny Urban oraz p. Marioli Bromek, udali się do Piły. Wycieczka rozpoczęła się od wizyty w sklepie TESCO. Tu w Dziale Obsługi Klienta czekała na nas pani Magdalena Gacka. Po ciepłym przywitaniu pani Magdalena poprowadziła grupę na zaplecze sklepu do pomieszczeń socjalnych. Każdy uczestnik założył czerwoną kamizelkę, przy okazji zwiedziliśmy stołówkę pracowniczą i pokój wypoczynkowy. Następnie wróciliśmy do sklepu, gdzie naszą wyprawę edukacyjną pt. „Od uprawy do potrawy” przez mikrofon, w formie wierszyka zapowiedział uczeń klasy III - Michał Białakowski. Wędrując po sklepie, zatrzymywaliśmy się w działach: warzyw i owoców, ziaren i przetworów zbożowych, pieczywa, mleka i jego przetworów oraz jaj. W każdym dziale czekało na uczestników jakieś zadanie do wykonania; rebus, zagadka, łamigłówka, odszukanie produktu lub specjalnej naklejki. Uczniowie dowiedzieli się dlaczego jogurt naturalny jest zdrowszy od owocowego, mieli możliwość degustacji wybranych warzyw, różnych orzechów, suszonych owoców – zdrowego zamiennika cukru oraz świeżo wypieczonej pszennej bagietki. Na specjalnej planszy odszukiwaliśmy skąd i jaką drogą transportu docierają do nas egzotyczne owoce, dowiedzieliśmy się co oznaczają kody na jajkach. W dziale przypraw jednym z zadań było rozpoznanie po zapachu aromatycznej bazylii. Chętni mogli również jej posmakować. Wycieczka edukacyjna zakończyła się wspólnym ułożeniem zdrowej piramidy żywienia z odszukanych podczas wędrówki po sklepie naklejek. Ostatnim zadaniem było samodzielne przygotowanie przez każdego z uczestników zdrowej przekąski z jogurtu naturalnego i skomponowanie jej z dowolnym (wcześniej poznanym podczas wędrówki po sklepie), zdrowym dodatkiem. Do wyboru miedzy innymi były płatki owsiane, świeże i suszone owoce (rodzynki, figi, daktyle), orzechy, migdały.
W Tesco i w kinie Helios
W środę, 7 lutego 2019roku, uczniowie klas III i IV Szkoły Podstawowej z Falmierowa pod opieką wychowawczyń – p. Marii Malczewskiej i p. Haliny Urban oraz p. Marioli Bromek, udali się do Piły. Wycieczka rozpoczęła się od wizyty w sklepie TESCO. Tu w Dziale Obsługi Klienta czekała na nas pani Magdalena Gacka. Po ciepłym przywitaniu pani Magdalena poprowadziła grupę na zaplecze sklepu do pomieszczeń socjalnych. Każdy uczestnik założył czerwoną kamizelkę, przy okazji zwiedziliśmy stołówkę pracowniczą i pokój wypoczynkowy. Następnie wróciliśmy do sklepu, gdzie naszą wyprawę edukacyjną pt. „Od uprawy do potrawy” przez mikrofon, w formie wierszyka zapowiedział uczeń klasy III - Michał Białakowski. Wędrując po sklepie, zatrzymywaliśmy się w działach: warzyw i owoców, ziaren i przetworów zbożowych, pieczywa, mleka i jego przetworów oraz jaj. W każdym dziale czekało na uczestników jakieś zadanie do wykonania; rebus, zagadka, łamigłówka, odszukanie produktu lub specjalnej naklejki. Uczniowie dowiedzieli się dlaczego jogurt naturalny jest zdrowszy od owocowego, mieli możliwość degustacji wybranych warzyw, różnych orzechów, suszonych owoców – zdrowego zamiennika cukru oraz świeżo wypieczonej pszennej bagietki. Na specjalnej planszy odszukiwaliśmy skąd i jaką drogą transportu docierają do nas egzotyczne owoce, dowiedzieliśmy się co oznaczają kody na jajkach. W dziale przypraw jednym z zadań było rozpoznanie po zapachu aromatycznej bazylii. Chętni mogli również jej posmakować. Wycieczka edukacyjna zakończyła się wspólnym ułożeniem zdrowej piramidy żywienia z odszukanych podczas wędrówki po sklepie naklejek. Ostatnim zadaniem było samodzielne przygotowanie przez każdego z uczestników zdrowej przekąski z jogurtu naturalnego i skomponowanie jej z dowolnym (wcześniej poznanym podczas wędrówki po sklepie), zdrowym dodatkiem. Do wyboru miedzy innymi były płatki owsiane, świeże i suszone owoce (rodzynki, figi, daktyle), orzechy, migdały.
Na koniec warsztatów otrzymaliśmy zestaw do uprawy pachnących przypraw na parapecie w klasie i książeczki o zdrowym żywieniu.
Kolejnym etapem wyjazdu do Piły było kino Helios, gdzie uczestnicy obejrzeli ciekawy i wzruszający film o przyjaźni dziewczynki z dzikim kotem pt. „Mia i biały lew”. Zadowoleni i pełni wrażeń uczniowie późnym popołudniem wrócili do Falmierowa.
SP w Falmierowie
Powrót do strony głównej