25 listopada 2024 . Temperatura powietrza 7.50 °C . Gości na portalu: 19 . |
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
Z miejscowo ci
» Augu cin» B kowo
» D bki
» Dobrzyniewo
» Falmierowo
» Glesno
» Gromadno
» Konstantynowo
» Kosztowo
» Ko cierzyn Wielki
» M otk wko
» Osiek nad Noteci
» Polanowo
» Ruda
» Rz szkowo
» Wyrzysk
» Wyrzysk Skarbowy
» elazno
» u awka
Wyrzysk, dodano: 2019-06-25, godz.00:02Dnia 13 czerwca w Szkole Podstawowej im. Powstańców Wielkopolskich w Wyrzysku odbyło się spotkanie uczniów klas VI i VII z dietetyk panią Lidią Lasik.
Co wiem o prawidłowym żywieniu?
Dnia 13 czerwca w Szkole Podstawowej im. Powstańców Wielkopolskich w Wyrzysku odbyło się spotkanie uczniów klas VI i VII z dietetyk panią Lidią Lasik.
Podczas prelekcji zostały uczniom przybliżone zagadnienia dotyczące zasad prawidłowego odżywiania się na podstawie piramidy zdrowia. Pani dietetyk zwróciła uczniom uwagę, że podstawą piramidy jest aktywność fizyczna, którą każdy człowiek powinien realizować każdego dnia. Jest ona niezbędna do utrzymania nie tylko prawidłowej wagi ciała, ale również
i dobrej kondycji organizmu. Wyjaśniła, że adresatami piramidy są ludzie zdrowi, a w przypadku chorób cywilizacyjnych, tj. otyłości, choroba niedokrwiennej serca, nadciśnienia i cukrzycy może być ona modyfikowana przez lekarza i dietetyka w zależności od potrzeb organizmu. W naszym codziennym menu winny się znaleźć produkty z podstawowych grup żywieniowych: warzywa i owoce, produkty zbożowe - źródło cukrów, nabiał, białko i w najmniejszych ilościach tłuszcze. Pani Lidia wskazała, jak ważnymi składnikami naszej diety są warzywa, owoce i produkty zbożowe. Uzmysłowiła uczniom, że za poziom sytości odpowiada błonnik, którego duże ilości znajdują się w warzywach i owocach. Posiadają one również niski indeks glikemiczny, co zapewnia nam stały poziom cukru we krwi. Węglowodany są kolejnym piętrem piramidy. Z węglowodanów powinniśmy wybierać produkty zbożowe, które podobnie jak warzywa zapewniają nam w miarę stały poziom cukru we krwi, co sprawia, że tak szybko nie odczuwamy głodu. Wskazała także na ograniczenie spożywania soli, która jest sprawcą wzrostu ciśnienia krwi i zaburzeń czynności nerek.
W końcowej części spotkania uczniowie proponowali dzienny jadłospis z uwzględnieniem zasad wcześniej omówionych przez panią dietetyk. Podsumowaniem prelekcji było przedstawienie przez panią Lasik prawidłowego jadłospisu, który uwzględniał potrzeby nastolatków. Uczniowie mieli także okazję skonsultowania swoich nawyków żywieniowych i ocenienia ich prawidłowości.
Izabela Duszczak
Powrót do strony głównej