24 listopada 2024 . Temperatura powietrza 5.38 °C . Gości na portalu: 73 . |
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
Z miejscowo ci
» Augu cin» B kowo
» D bki
» Dobrzyniewo
» Falmierowo
» Glesno
» Gromadno
» Konstantynowo
» Kosztowo
» Ko cierzyn Wielki
» M otk wko
» Osiek nad Noteci
» Polanowo
» Ruda
» Rz szkowo
» Wyrzysk
» Wyrzysk Skarbowy
» elazno
» u awka
Wyrzysk, dodano: 2020-10-09, godz.06:40Jako pasjonaci słodkości uczennice klasy II TIŻ kształcące się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięły udział w zajęciach z tworzenia kunsztownych tortów. Pani Anna Sadowska, mama jednej z uczennic, pasjonatka cukiernictwa, podzieliła się z nami umiejętnością składania i dekorowania tortów masą śmietanową. Poznaliśmy tajniki pieczenia idealnego biszkoptu, który stanowi bazę do niebanalnych dekoracji. To sztuka przygotowywania eleganckich wypieków i ich misternych zdobień. Podczas spotkania powstała również idealna beza, której wykończeniem były wiśnie z frużeliną. Zafascynowała nas sztuka cukiernicza i zapragnęliśmy rozpocząć swoją przygodę z tą niezwykłą formą tworzenia słodkości i ustaliliśmy już tematy kolejnych szkoleń.
Warsztaty cukiernicze w pracowni CKZiU
Jako pasjonaci słodkości uczennice klasy II TIŻ kształcące się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięły udział w zajęciach z tworzenia kunsztownych tortów. Pani Anna Sadowska, mama jednej z uczennic, pasjonatka cukiernictwa, podzieliła się z nami umiejętnością składania i dekorowania tortów masą śmietanową. Poznaliśmy tajniki pieczenia idealnego biszkoptu, który stanowi bazę do niebanalnych dekoracji. To sztuka przygotowywania eleganckich wypieków i ich misternych zdobień. Podczas spotkania powstała również idealna beza, której wykończeniem były wiśnie z frużeliną. Zafascynowała nas sztuka cukiernicza i zapragnęliśmy rozpocząć swoją przygodę z tą niezwykłą formą tworzenia słodkości i ustaliliśmy już tematy kolejnych szkoleń.
Nie samymi słodyczami człowiek żyje, więc podczas zajęć przyrządziliśmy również wykwintne mini tarty, które idealnie zakończyły niezwykle inspirujący dzień na zajęciach w pracowni gastronomicznej. Organizator spotkania pani Alina Kwiatkowska oraz uczennice klasy 2 TŻI serdecznie dziękują pani Ani za poświęcony czas i przekazaną wiedzę. Odbyte warsztaty były dla nas wielką inspiracją i motywacją do dalszego rozwoju.
Alina Kwiatkowska
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
Powrót do strony głównej Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku