//

Dzisiaj jest niedziela
24 listopada 2024
.
Temperatura powietrza
5.06 °C

.
Gości na portalu: 72
.
Polecamy
Wypadek z udziałem motocykla
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
   Wyrzysk, dodano: 2020-11-16, godz.17:25

Nauczanie zdalne w pracowni gastronomicznej

Obróbka wstępna warzyw, krojenie warzyw - ćwiczenie umiejętności rozdrabniania i sporządzanie surówek to tematyka kolejnych zajęć w pracowni gastronomicznej, tym razem nie na żywo lecz poprzez aplikację Microsoft Teams w domach uczennic.

Po obejrzeniu filmów instruktażowych pokazujących techniki krojenia warzyw oraz po omówieniu przez nauczyciela p. Alinę Kwiatkowską, najczęściej stosowanych sposobów rozdrabniania, uczennice klasy I TIŻ przystąpiły do wykonywania zadań praktycznych zgodnie ze wskazówkami zawartymi w kartach pracy, przygotowanych przez nauczyciela.

Jednym z zadań było pokrojenie marchwi metodą julienne, big brunoise, mirepoix, cebuli – kostka bardzo drobna, piórka, selera - julienne i big brunoise. Uczennice w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych bardzo dobrze poradziły sobie z tym zadaniem. Zwieńczeniem zajęć było przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej z majonezem oraz zaproponowanie receptury na inny sos do tej właśnie surówki. Powstały na pewno smaczne i zdrowe potrawy, które zachwyciły rodziny naszych uczennic.

Smacznego!!!














Alina Kwiatkowska   
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku   


Powrót do strony głównej