24 listopada 2024 . Temperatura powietrza 5.06 °C . Gości na portalu: 72 . |
Sprzedam kocioł co. 17kW na ekogroszek ... (czytaj więcej) . |
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
Z miejscowo ci
» Augu cin» B kowo
» D bki
» Dobrzyniewo
» Falmierowo
» Glesno
» Gromadno
» Konstantynowo
» Kosztowo
» Ko cierzyn Wielki
» M otk wko
» Osiek nad Noteci
» Polanowo
» Ruda
» Rz szkowo
» Wyrzysk
» Wyrzysk Skarbowy
» elazno
» u awka
Wyrzysk, dodano: 2020-11-16, godz.17:25Obróbka wstępna warzyw, krojenie warzyw - ćwiczenie umiejętności rozdrabniania i sporządzanie surówek to tematyka kolejnych zajęć w pracowni gastronomicznej, tym razem nie na żywo lecz poprzez aplikację Microsoft Teams w domach uczennic.
Nauczanie zdalne w pracowni gastronomicznej
Obróbka wstępna warzyw, krojenie warzyw - ćwiczenie umiejętności rozdrabniania i sporządzanie surówek to tematyka kolejnych zajęć w pracowni gastronomicznej, tym razem nie na żywo lecz poprzez aplikację Microsoft Teams w domach uczennic.
Po obejrzeniu filmów instruktażowych pokazujących techniki krojenia warzyw oraz po omówieniu przez nauczyciela p. Alinę Kwiatkowską, najczęściej stosowanych sposobów rozdrabniania, uczennice klasy I TIŻ przystąpiły do wykonywania zadań praktycznych zgodnie ze wskazówkami zawartymi w kartach pracy, przygotowanych przez nauczyciela.
Jednym z zadań było pokrojenie marchwi metodą julienne, big brunoise, mirepoix, cebuli – kostka bardzo drobna, piórka, selera - julienne i big brunoise. Uczennice w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych bardzo dobrze poradziły sobie z tym zadaniem. Zwieńczeniem zajęć było przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej z majonezem oraz zaproponowanie receptury na inny sos do tej właśnie surówki. Powstały na pewno smaczne i zdrowe potrawy, które zachwyciły rodziny naszych uczennic.
Smacznego!!!
Alina Kwiatkowska
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku
Powrót do strony głównej Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku