24 listopada 2024 . Temperatura powietrza 1.12 °C . Gości na portalu: 78 . |
RZECZY NA PSZOK ... (czytaj więcej) Czy zastanawiali się ... (czytaj więcej) Czy zastanawiali się ... (czytaj więcej) . |
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
Z miejscowo ci
» Augu cin» B kowo
» D bki
» Dobrzyniewo
» Falmierowo
» Glesno
» Gromadno
» Konstantynowo
» Kosztowo
» Ko cierzyn Wielki
» M otk wko
» Osiek nad Noteci
» Polanowo
» Ruda
» Rz szkowo
» Wyrzysk
» Wyrzysk Skarbowy
» elazno
» u awka
Wyrzysk, dodano: 2021-03-19, godz.17:55Jednym z kierunków, które proponujemy Ósmoklasistom w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku to Technikum w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych. Jest to bardzo popularny kierunek wśród młodych ludzi, których pasją jest gotowanie. Dołączając do nas, rozwiniecie swoje pasje kulinarne, nauczycie się układać zbilansowane diety, jak również sporządzać potrawy zgodnie z zasadami estetycznego i racjonalnego żywienia oraz nowoczesnego podawania potraw.
Technik żywienia i usług gastronomicznych w CKZiU
Jednym z kierunków, które proponujemy Ósmoklasistom w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku to Technikum w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych. Jest to bardzo popularny kierunek wśród młodych ludzi, których pasją jest gotowanie. Dołączając do nas, rozwiniecie swoje pasje kulinarne, nauczycie się układać zbilansowane diety, jak również sporządzać potrawy zgodnie z zasadami estetycznego i racjonalnego żywienia oraz nowoczesnego podawania potraw.
Kwalifikacje, które uczniowie zdobędą w ramach tego zawodu to:
HGT.02. – przygotowanie i wydawanie dań, oraz
HGT.12. – organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
W realizacji naszych zadań pomaga nam świetnie wyposażona szkolna klasopracownia gastronomiczna: regały, szafy, stoły ze stali nierdzewnej, urządzenia chłodnicze, urządzenia do obróbki termicznej: w tym trzony kuchenne, piec konwekcyjno-parowy, frytkownice, grill elektryczny, kuchnie indukcyjne oraz urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw: np. ekspres ciśnieniowy, warnik jak również urządzenia do dystrybucji potraw, takie jak bemary, termosy oraz urządzenia do obróbki wstępnej, w tym miksery planetarne oraz maszyny do rozdrabniania i mieszania surowców mięsnych.
Absolwenci Technikum w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych mogą w przyszłości podjąć pracę jako:
* szef kuchni, kucharz w restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych,
* manager zakładu gastronomicznego,
* organizator imprez okolicznościowych,
* pracownik firmy cateringowej, organizator usług cateringowych,
* doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
* manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
* prowadzący własną działalność gospodarczą.
Zachęcamy do obejrzenia zarówno zdjęć potraw i filmu, który nasi uczniowie nakręcili na konkurs gastronomiczny Nestle Professional z klasą – widać tam całą naszą klasopracownię i naszą młodzież w akcji https://www.facebook.com/watch/?v=607244559815297
Drogi Ósmoklasisto, jeśli czujesz się świetnie w kuchni, lubisz gotować i interesuje Cię zdrowe i zbilansowane odżywianie, dołącz do nas! Od września wspólnie rozwiniemy Twoje umiejętności!
CKZiU w Wyrzysku
Powrót do strony głównej