22 listopada 2024 . Temperatura powietrza -3.06 °C . Gości na portalu: 79 . |
- ... (czytaj więcej) - ... (czytaj więcej) . |
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
Z miejscowo ci
» Augu cin» B kowo
» D bki
» Dobrzyniewo
» Falmierowo
» Glesno
» Gromadno
» Konstantynowo
» Kosztowo
» Ko cierzyn Wielki
» M otk wko
» Osiek nad Noteci
» Polanowo
» Ruda
» Rz szkowo
» Wyrzysk
» Wyrzysk Skarbowy
» elazno
» u awka
Wyrzysk, dodano: 2023-10-18, godz.20:05Innowacja pod nazwą EKO-LOGIKA sztuka roślinnego gotowania KUCHNIA WEGAŃSKA W SZKOLE została pomyślnie wdrożona w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku. Poprzez jej wprowadzenia w szkole zwiększyliśmy atrakcyjność swojej oferty dydaktycznej,
a uczniowie nauczyli się przygotowywać dania roślinne oraz nabyli umiejętności poszukiwane dziś w branży gastronomicznej.
Powrót do strony głównej
CKZiU w Wyrzysku Szkołą Mistrzów Innowacji
Innowacja pod nazwą EKO-LOGIKA sztuka roślinnego gotowania KUCHNIA WEGAŃSKA W SZKOLE została pomyślnie wdrożona w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku. Poprzez jej wprowadzenia w szkole zwiększyliśmy atrakcyjność swojej oferty dydaktycznej,
a uczniowie nauczyli się przygotowywać dania roślinne oraz nabyli umiejętności poszukiwane dziś w branży gastronomicznej.
Głównym celem i wartością wdrożenia innowacji było umożliwienie młodym ludziom w systemie
kształcenia instytucjonalnego – zawodowego, niedostosowanego teraz często do potrzeb obecnego
rynku pracy, nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich. a co za tym idzie –
znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna
integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami
gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.
Korzyści z przystąpienia szkoły do innowacji to:
- warsztaty wegańskiego gotowania do wdrożenia w placówce
- poradnik wegańskiego gotowania dla uczniów
- materiały edukacyjne dla uczniów i dla szkoły (gotowe scenariusze warsztatów z video materiałami)
- produkty spożywcze do wykorzystania podczas zajęć
- doposażenie szkoły w narzędzia do gotowania wegańskiego (np. garnki do gotowania na parze, noże
kuchenne)
- warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć
- certyfikacja i tytuł ‘Szkoły Mistrzów Innowacji’.
Ambasadorem innowacji w szkole i współprowadzącym warsztaty była pani Alina Kwiatkowska.
Poniższe treści nie są oficjalnym stanowiskiem redakcji.
Wpisy przedstawiają opinie zamieszczone przez czytelników portalu.
Wpisy przedstawiają opinie zamieszczone przez czytelników portalu.