//

Dzisiaj jest piątek
22 listopada 2024
.
Temperatura powietrza
-3.06 °C

.
Gości na portalu: 79
.
Polecamy
Gromadno na podium w Trzeboniu
Nadchodz ce wydarzenia
Nasze filmy
   Wyrzysk, dodano: 2023-10-18, godz.20:05

CKZiU w Wyrzysku Szkołą Mistrzów Innowacji

Innowacja pod nazwą EKO-LOGIKA sztuka roślinnego gotowania KUCHNIA WEGAŃSKA W SZKOLE została pomyślnie wdrożona w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku. Poprzez jej wprowadzenia w szkole zwiększyliśmy atrakcyjność swojej oferty dydaktycznej, a uczniowie nauczyli się przygotowywać dania roślinne oraz nabyli umiejętności poszukiwane dziś w branży gastronomicznej.

Głównym celem i wartością wdrożenia innowacji było umożliwienie młodym ludziom w systemie kształcenia instytucjonalnego – zawodowego, niedostosowanego teraz często do potrzeb obecnego rynku pracy, nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich. a co za tym idzie – znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.

Korzyści z przystąpienia szkoły do innowacji to:
- warsztaty wegańskiego gotowania do wdrożenia w placówce
- poradnik wegańskiego gotowania dla uczniów
- materiały edukacyjne dla uczniów i dla szkoły (gotowe scenariusze warsztatów z video materiałami)
- produkty spożywcze do wykorzystania podczas zajęć
- doposażenie szkoły w narzędzia do gotowania wegańskiego (np. garnki do gotowania na parze, noże kuchenne)
- warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć
- certyfikacja i tytuł ‘Szkoły Mistrzów Innowacji’.

Ambasadorem innowacji w szkole i współprowadzącym warsztaty była pani Alina Kwiatkowska.






















   

Powrót do strony głównej    




Poniższe treści nie są oficjalnym stanowiskiem redakcji.
Wpisy przedstawiają opinie zamieszczone przez czytelników portalu.